Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17475   

Penicillium spp.
Mavi ve Yesil Küf Hastaligi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Penicillium spp. etmenleri, özellikle P. expansum elma ve armutlarda yaygin olarak rastlanmakta ve mavi küf hastaligina neden olan fungal bir hastalik etmendir. Hastalik etmeni elma ve armutlarda hasat sonrasi ortaya çikmakta ve yumusak ya da islak çürüklük olarakda adlandirilmaktadir. Bu fungal etmen isiya dayanikli toksinler (patulin) üretirler ve bu yüzden de hastalanan meyveler meyve isleme yöntemlerinde kullanilmazlar. Fungal etmen her türlü meyvenin, yumrunun ve köklerin kesik ya da yaralanmis yüzeylerinden giris yapar ve sekerpancari, patates, sarimsak, havuç, yenilebilir mantar, kabak, ve diger bir çok tohumlu bitkide de hastalik ortaya çikmaktadir. Zayiflik paraziti olup, hastalanmis ve yaralanmis meyelerde zarari daha fazla olmaktadir. Fungal etmen yüksek nemli kosullarda saglikli bitkilere giris yapamaz, bununla birlikte yumrulu bitkilerin kesik yüzeylerinde de kallus olusumu tamamlandiysa, etmenin buralardan giris yapmadigi bildirilmektedir. Bu duruma patates yumrularinda rastlamak mümkündür. Hastalanan yerlerde fungal etmen çok fazla spor üretmekte ve bu sporlar hava akimlari ile etrafa yayilabilir. Özellikle nemli kosullarda sporlari hizla çimlenerek enfeksiyonlarini gerçeklestirir. Penicillium etmenleri 0 - 32 °C arasindaki sicakliklarda gelisebilmekte, fakat en ideal gelisme sicakligi 20 °C' dir. Penicillium türlerinin gelisme sicakliklari türlere göre degismekle birlikte, yaklasik olarak ayni derecelerdir. Özellikle ortam nemi uygun oldugunda bitkilerin tohumdan meyve kadar olan tüm organlarinda hastalik olusturabilmektedirler.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Mavi küf hastaligi genel olarak bir depo ve tasima esnasinda çikan hastalik etmenleri olup, çok nadir de olsa tarla kosullarinda da rastlanmaktadir. Mavi küf çürüklügü yumusak ve sulumsudur. Dokular kuruyunca, çürüme olur. Meydana gelen çürüklük farkli büyüklükte olabilir, fakat hastalik ilerken mavi-yesil fungal sporlar bu lekelerin üzerinde gelismektedir. Çürüyen dokular küflü bir kokuya da sahiptirler.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Depo ve tasima esnasinda tasinan bitkiler yaralamadan ve ezilmelerden sakinilmali.
2. Tarla ya da bahçede yetistirilen bitkiler iyi kosullar altinda yetistirilmeli, beslenmeli ve diger hastalik ve zararlilarla iyi bir sekilde mücadele edilmeli.
3. Depo sicakliklari 5 °C veya daha düsük sicakliklara ayarlanmali.
4. Depo kosullari iyi sekilde temizlenmeli, havalanmali ve asiri nem olusumundan kaçinilmali.
Kimyasal mücadele
Hastatan önce koruyucu fungisit ve Kalsiyum uygulamalari bazi hasat sonu hastaliklarin ortaya çikmasini azaltmaktadir, dolayisida böyle bir uygulama bu hastaligin ortaya çikisini da azaltir. Zirai ilaç olarak thiabendazole ve benomyl tavsiye edilmektedir.
M
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Penicillium spp.
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net